Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede

Foto-expositie ‘Sporten met een beperking’ in Ziekenhuis Gelderse Vallei

In april en mei is de foto-expositie ‘Sporten met een beperking’ van Veenendaler Anco van den Berg te zien in Ziekenhuis Gelderse Vallei, het ziekenhuis voor voeding, bewegen en slaap. Van den Berg zit sinds 2018 in een rolstoel en fotografeert sindsdien diverse (sport)evenementen: ‘Het is mijn streven om de mensen die, ondanks hun handicap, volop genieten van het sporten in beeld brengen, zodat iedereen kan zien wat er op dat niveau allemaal mogelijk is.’ De foto-expositie is vanaf nu gratis te bezoeken. Voor slechtzienden is de expositie ook toegankelijk via een audiotour.

De expositie staat in de gang bij Sports Valley, het sportmedisch expertisecentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei: begane grond, vleugel B, bestemmingsnummer 90. De foto’s zijn van maandag t/m vrijdag overdag te bewonderen.

Saskia Faber, manager Sports Valley: ‘Onze sportartsen begeleiden onder andere de Nederlandse sporters tijdens de Paralympische Spelen. We weten dus goed tot welke sportprestaties mensen met een beperking in staat zijn. We zijn blij dat dit met deze foto-expositie goed in beeld gebracht wordt. De foto’s laten zien hoeveel plezier mensen met een beperking beleven aan het sporten – op welk niveau dan ook –  en aan het samen zijn met anderen. Helaas is het voor mensen met een beperking soms wel lastig om een fijne plek te vinden om te sporten. Sportservice De Vallei, één van onze partners, doet daarom via een enquête onderzoek naar de wensen en behoeften rondom sporten en bewegen met een beperking.’

Bewegen stimuleren

Bewegen en sporten zijn essentieel voor een goede gezondheid en daarom stimuleert Ziekenhuis Gelderse Vallei patiënten, inwoners en medewerkers om (meer) te bewegen en sporten. Het ziekenhuis past bewegen op veel manieren toe in de zorg. Er is onder andere een oefenzaal voor hartrevalidatiepatiënten, een sportcafé op de afdeling ouderengeneeskunde en patiënten op de verpleegafdeling dragen een beweegmeter om hun activiteit te meten. Daarnaast heeft het ziekenhuis samen met de Gemeente Ede en Sportservice de Vallei een Leefstijlloket opgericht en organiseert het sportdagen voor de medewerkers. Mensen met sportblessures worden bij Sports Valley ook zo snel mogelijk behandeld, zodat ze zo vlot mogelijk weer kunnen gaan sporten. Faber: ‘Deze foto-expositie past daarom helemaal bij ons ziekenhuis. We hopen dat de foto’s mensen met en zonder een beperking aanmoedigen om meer te gaan bewegen.’ 

Steun

Mede door de handicap van fotograaf Van den Berg is het niet eenvoudig om door heel Nederland gehandicapte sporters te fotograferen en de expositie in te richten. Steun van het VeenendaalFonds, MAAK, KF Hein en VSB fonds en de hulp van de vrijwilligers maakten deze expositie mogelijk.

Van den Berg: ‘De expositie laat bezoekers zien met hoeveel doorzettingsvermogen mensen met een beperking in het leven staan. Er is dan ook veel interesse in de expositie en ik hoop dat we na Ziekenhuis Gelderse Vallei verder gaan reizen door heel Nederland.’

 

Fotobijschrift: Fotograaf Anco van den Berg bij zijn foto-expositie ‘Sporten met een beperking’ in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

 

Ziekenhuis Gelderse Vallei is een groot algemeen ziekenhuis met een belangrijke functie in de uitgestrekte regio rondom Ede. Met spreekuurcentra in Barneveld en Veenendaal brengt het ziekenhuis de zorg dicht bij mensen.

 

Ziekenhuis Gelderse Vallei is een ziekenhuis dat op basis van actuele kennis hoogwaardige, goed georganiseerde, veilige en mensgerichte zorg levert. Toegankelijke basiszorg voor de regio en bovenregionale zorg vanuit onze specifieke expertise. Samen met patiënten en een netwerk van (regionale) partners werkt het ziekenhuis aan een optimale gezondheidswinst door preventie en behandeling, met aandacht voor kwaliteit van leven.

 

Gezondheidswinst

Ziekenhuis Gelderse Vallei biedt gezondheidswinst voor de patiënten en inwoners van de regio Gelderse Vallei. Onze uitzonderlijke expertise en kennis over voeding, bewegen en slaap is de basis van onze zorg. Vanwege deze focus op voeding, bewegen en slaap heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei kennis- en expertisecentra voor darmleverzorg (DarmLeverCentrum), reuk- en smaakproblematiek (Reuk- en smaakcentrum), slaapproblematiek (Slaapcentrum) en (top)sport (Sports Valley).

 

Onderzoek en innovatie

Op het gebied van onderzoek en innovatie werkt Ziekenhuis Gelderse Vallei intensief samen met Wageningen University & Research. Op het gebied van voeding binnen de Alliantie Voeding in de Zorg en op het gebied van bewegen en sport binnen het Sportinnovator Centrum. 

 

Fotograaf Anco van den Berg:

Anco van den Berg

Ancovandenberg1@gmail.com

Website: https://voordendag.info/