Druppel fotografie 2

Als je op de foto drukt kan je lezen hoe ik de derde prijs bij de fotoclub won.

Allereerst wil ik iedereen nog een mooi en vooral gezond 2021 wensen!

In mijn eerste blog over druppelfotografie heb ik verteld waarom ik me daarin ben gaan verdiepen.
Aangezien het nog steeds winter is, en ik door problemen met de aanpassing van mijn rolstoel niet meer naar buiten kan, ben ik blij dat ik weer met druppelfotografie bezig kan zijn.
Meer ervaring zorgt ook voor meer eisen met betrekking tot het eindresultaat. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat de foto’s zo symmetrisch mogelijk zijn.
Maar druppels leiden hun eigen leven, waardoor de ene druppel in de lucht blijft hangen terwijl de andere in een ronde paraplu uiteen spat. Mede daarom heb ik de druppelfotografie toch een tijdje laten liggen. Maar als ik nu weer naar die resultaten kijk, ben ik er trots op.


Dankzij de tips van iemand die veel van druppelfotografie afweet, krijg ik steeds beter resultaat.
Zo weet ik nu dat de hoeveelheid licht cruciaal is. Ik gebruik één flitser en een zaklampje, maar het zou beter zijn als ik drie flitsers had, want dan ‘bevriest’ de druppel, waardoor hij eigenlijk altijd scherp is.
Als ik merk dat een druppel op bepaalde punten niet scherp is, zet ik mijn diafragma op F22. Dat heeft als nadeel dat de foto minder diepte krijgt, maar dat felle zaklampje helpt daar dan wel bij.
Maar dan nog wordt elke druppel anders.

Ik ben ook gaan experimenteren met achtergrond (ik heb een prijs gewonnen met een achtergrond van ogen op een tijdschrift), en het materiaal waar de druppel op valt. Dat kan gekleurd glas of de inhoud van het glas zijn. Met water krijg je bijvoorbeeld heel ander resultaat dan met melk dat dikker is. Ik heb ook een keer geëxperimenteerd met een gekleurde led verlichting en ook dat was voor herhaling vatbaar.

Bij druppelfotografie zijn de juiste instelling, de temperatuur van de vloeistof en die van de omgeving van invloed op de milliseconden waarin je de foto neemt.
Het is dus zaak te blijven experimenteren tot je het beeld krijgt wat al die inspanning de moeite waard maakt.

Ik gebruik zelf Miops waterdruppellaar aangeschaft. Voordeel daar van is dat je hem met de telefoon kan verbinden, waardoor je de instellingen makkelijk en snel kunt veranderen.
Met die basis heb je alle vrijheid om je eigen creatieve pad te volgen.

Ik hoop dat jullie je ervaringen met mij willen delen, zodat ik ook weer ideeën opdoe.

Ik hoop dat jullie hiermee de winter doorkomen en dan zie jullie weer in het volgende blog.

Met hartelijke groet,

Anco van den Berg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *