Vertrouwen in jezelf en je rolstoel.

Ik zit nu bijna een jaar in een rolstoel. Dat is heel geleidelijk gegaan. zo geleidelijk dat ik dacht dat ik er best al aardig mee overweg kon, tot mijn ergotherapeut me vertelde dat er een rolstoel-vaardigheidscursus bestaat waardoor je meer vertrouwen krijgt in je zelf en je rolstoel.

Ze legde uit dat je op die cursus leert hoe je zelfstandig hoge stoepen en hellingen op en af kunt gaan. Dat deed ze met zoveel enthousiasme dat ik er zin in begon te krijgen. Vooral de woorden: “Je leert dat jij de baas bent en je kunt veel meer dan je denkt”, bleven me bij.
Ik dacht meteen aan het fotografie-weekend op Texel en hoeveel meer ik daar uit had kunnen halen als ik de baas over mijn rolstoel was geweest.

Ik ben op https://wheelchairskillsteam.nl/ gaan zoeken om te kijken wat de cursus inhield. Daar werd ik zo blij van dat ik me meteen heb aangemeld.

De cursus wordt in een gymzaal in Overvecht gegeven en dat is vanuit Veenendaal best wel een eind. Met de trein naar Utrecht Centraal is niet zo’n probleem want daar helpen ze je met een helling. Vanuit Utrecht naar Overvecht is lastiger omdat daar geen hulp aanwezig is. Ik heb een trein voorbij moeten laten gaan om de trein te kunnen nemen waar ik wel zelfstandig uit kon.

Ik kwam te laat in de les. Mede daardoor was ik zo gespannen dat niets lukte. Ik gaf mezelf op mijn kop, maar onze begeleider Kees Jan van der Klooster zei dat het niet aan mij lag, maar aan mijn rolstoel. Die was niet goed afgesteld.
Ik kreeg een andere rolstoel en daar gingen de oefeningen een stuk beter mee. Toch had iedereen aan het eind van de les kramp in de kaken van de spanning en pijnlijke handen van het knijpen in de hoepels.

Ik heb de volgende dag de raad van Kees Jan opgevolgd en de achterwielen van mijn rolstoel 5 cm naar voren geschoven.
Het was alsof ik in een andere rolstoel zat, zoveel makkelijker ging het draaien en balanceren op de achterwielen. En wat nog fijner is, ik begin me steeds meer de baas te voelen.
Daardoor weet ik hoe belangrijk het is dat je rolstoel goed staat afgesteld.
Dat is een tip die ik jullie graag meegeef.

Ik heb nog een aantal lessen te gaan en het is nog steeds moeilijk, maar ik durf al veel meer. Natuurlijk ga ik door, want dan kan ik straks zelfstandig de roltrap op en af. Hoe cool is dat!

Ik kijk af en toe naar mensen die mijn website heeft beken en dat zijn er best veel. Dank daar voor!

De foto’s zijn deze keer gemaakt door Floris Calandt.

Daarnaast wil ik natuurlijk ook het Wheel Chairskills Team bedanken.
Ze zijn te vinden op: https://wheelchairskillsteam.nl/

Tot het volgende blog!

Waar een wil is, is vaker dan je denkt ook een weg …….

Anco van den Berg.

6 gedachten over “Vertrouwen in jezelf en je rolstoel.”

 1. Het moet geweldig voor je zijn om bijna alles zelfstandig te leren doen. Fijn dat die cursus er is en succes met de volgende lessen.

 2. Mooi verslag en fijn dat Floris het in beeld heeft gebracht. Ga zo door Anco jij komt er zeker wel met jou doorzettingsvermogen!

 3. Hoi Anco,
  Wat een mooie blog waarin je bespreekt wat je doet om de rolstoel te beheersen en daarmee je zelfvertrouwen een boost te geven.
  Ga zo daar.
  Ik ben overigens wel benieuwd hoe je met een rolstoel een roltrap op en af gaat. Laat het weten. Kom ik kijken.
  Gr. Sybrand

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *